Van dubbel glas naar HR++; dit zijn de verschillende glassoorten

nieuws

HR++ voor verduurzamen
Laat HR++ glas plaatsen voor verduurzaming en bespaar op uw gasrekening

Eerder plaatsten we een blog over de beste maatregelen voor verduurzaming van uw woning of bedrijfspand. Hierin gaven we het advies om altijd eerst naar de beglazing te kijken. Via oude beglazing gaat namelijk veel warmte verloren, zowel in de winter als in de zomer. Op de koude dagen moet u meer stoken om uw huis warm te houden en op de warme dagen blijft het huis juist niet koel. Tijd om eens te kijken naar het soort glas dat uw woning of bedrijfspand heeft.

Welk glassoort heeft mijn woning of bedrijfspand?
De ontwikkeling en verbetering van (nieuwe) glassoorten heeft in de laatste jaren absoluut niet stilgestaan. Men weet steeds meer manieren te vinden om glas zo energiebesparend als mogelijk te maken. Dit past goed in een wereld waarin we onze woningen steeds beter willen isoleren en daarmee duurzamer willen maken. Meestal worden er vier glassoorten genoemd: enkel, dubbel, triple en HR++. Deze soorten kennen allemaal een andere isolatiewaarde (U-waarde). Hoe lager dit getal ligt, hoe beter het glas isoleert.

Enkel glas: Bij dit glassoort raden we altijd aan om het te vervangen. Omdat het slechts één glasplaat betreft, isoleert het niet en zorgt het voor veel warmteverlies. Enkel glas is eigenlijk niet meer van deze tijd.

U-waarde: 5,8 – Jaarlijkse besparing gas: n.v.t.

Dubbel glas: Dit soort noemen we ook wel thermopane. Wilt u weten of u dubbel glas heeft? Kijk dan of er aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de glasplaten zit. Indien dit het geval is, heeft u sowieso dubbel glas. Vervolgens kunt u nog kijken of er op de aluminium strip een code staat. Ziet u HR, HR+ of HR++ staan, dan heeft u HR-glas. Staat dit er niet, dan heeft u zeer waarschijnlijk gewoon dubbel glas.

U-waarde: 2,7 – Jaarlijkse besparing gas: 13m3 (per m2 raam)

Triple glas: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit soort drie glasplaten. Tussen deze glasplaten zit een edelgas (meestal argongas) dat voor isolatie zorgt. Dit in tegenstelling tot de minder isolerende glassoorten, waarbij er gewone droge lucht tussen de glasplaten zit. Hoewel triple glas een hogere isolatiewaarde kent, moet u voor het plaatsen hiervan ook de kozijnen vervangen. Dit is uiteraard ingrijpender qua uitvoering en daarnaast is ook het totale kostenplaatje een stuk hoger. Zijn uw kozijnen (op korte termijn) aan vervanging toe, dan kunt u het beste alles in één keer aanpakken. Kunnen uw kozijnen echter nog een aantal jaren mee, is uw budget wat minder hoog en wilt u alleen het glas vervangen? Dan raden wij HR++ glas aan.   

U-waarde: 0,5 (nieuw kozijn) – 0,9 – Jaarlijkse besparing gas: 25 / 30m3 afhankelijk van bestaand / nieuw kozijn (per m2 raam)

(advanced) HR++ glas: Hoe meer plussen, hoe beter. HR staat voor hoogrendement en is een glassoort die continu in ontwikkelling is. Het bestaat uit twee glasplaten, maar heeft een aanzienlijk betere U-waarde dan standaard dubbel glas. De nieuwste soorten advanced HR++ glas zitten inmiddels al op een isolatiewaarde van 0,8. HR++ glas beschikt daarnaast over een warmtewerende coating aan de kamerkant van de glasplaat. Hierdoor blijft uw woning of bedrijfspand in de zomer aanzienlijk koeler. Kijkende naar de warme zomers van de afgelopen jaren is dat zeker een belangrijk detail.  

U-waarde: 0,8 (advanced) – 1,2 – Jaarlijkse besparing gas: 23m3 (per m2 raam)

De vier genoemde glassoorten zien we continu tijdens onze werkzaamheden. We werken bij Mulder VGO echter met nog een vijfde glassoort, namelijk vacuümglas. Dit glassoort is nog vrij nieuw op de markt, maar kent enorm veel voordelen. We werken op dit moment met name in oude panden met vacuümglas. Panden waarin we ander isolatieglas minder goed kwijt kunnen. Op deze manier hebben we de mogelijkheid om de bestaande details intact te houden. Iets wat vooral bij oudere panden uiteraard erg belangrijk is. 

Een bijzonder detail van vacuümglas is dat het slechts 7mm dik is. Het is heel dun tweebladig glas, dat wel dezelfde isolatiewaarde kent als triple glas. Deze U-waarde ligt op 0,7, bij de nieuwste soorten zelf op 0,4! Bent u van plan om de beglazing van uw woning of bedrijfspand binnenkort te vervangen, dan raden wij zeker aan op de opties voor vacuümglas te bekijken. 

Waarom zou ik dubbel glas vervangen door HR++ glas?
Allereerst geeft HR++ glas het grootste voordeel met de minste rommel in huis en is het de meeste economische optie. Voor het plaatsen van dit glassoort is het niet nodig om ook de kozijnen te vervangen (indien deze nog goed zijn). U voelt daarnaast direct meer comfort in uw eigen woning na het plaatsen van de nieuwe beglazing. U hoeft overigens niet bang te zijn dat er dagenlang rotzooi in uw woning ligt. Het nieuwe glas wordt namelijk van buitenaf geplaatst. U hoeft dus niet uw hele woning leeg te halen, maar hooguit enkele meubels aan de kant te schuiven.

Het vervangen van glas gebeurd aan de buitenkant.
Het vervangen van glas gebeurd aan de buitenkant. Dat betekend geen rotzooi bij u binnen!

Afhankelijk van het type woning, kunt u tussen de 130 en 190 euro per jaar besparen door dubbel glas te vervangen met HR++ glas. Indien u de keuze maakt om ook uw oude kozijnen te vervangen, dan zal dit bedrag nog hoger liggen. Doordat u minder stookt, zal de gasrekening lager zijn. En een laatste prettige bijkomstigheid; door uw woning of bedrijfspand te verduurzamen, stijgt de waarde van het pand.

Tip! Kijk naar de bestaande subsidies en leningen, wanneer u besluit om uw woning of bedrijfspand te verduurzamen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een landelijke subsidieregeling voor isolatie en is er bij het afsluiten van een hypotheek een optie tot extra lenen voor energiebesparende maatregelen.         

Het is belangrijk om te onthouden dat het vervangen van de beglazing een eerste goede stap is voor het verduurzamen van uw woning. In onze volgende blogs zullen we ook de vervolgstappen in het isolatieproces bespreken. Denk hierbij aan gevel-, dak- en vloerisolatie.

Uw beglazing laten vervangen door MulderVGO
Wilt u na het lezen van deze blog meer informatie over het plaatsen van nieuwe beglazing in uw woning of bedrijfspand? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u advies over het juiste glassoort voor uw pand en de manieren waarop u energie én geld kunt besparen.