Beste maatregelen voor verduurzaming

nieuws

Volgens de meest recente cijfers van Milieu Centraal zijn 3 op de 4 woning in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want het isoleren van uw woning geeft veel voordelen. Niet alleen voor het comfort in de woning, maar ook voor uw portemonnee. Daarnaast helpt u met het verduurzamen ook mee aan een betere wereld.

Mulder VGO adviseert over de aanpak voor het verduurzamen van een pand. Waar mogelijk wordt de verduurzaming gecombineerd met een renovatie. Zo hebben de bewoners / werknemers zo min mogelijk last van de werkzaamheden. Een gefaseerde uitvoering behoort ook tot de mogelijkheden.

Verduurzamen in stappen – Nieuwe beglazing
Als eerste stap en beste maatregel adviseren wij nieuwe beglazing. Via oude beglazing gaat namelijk de meeste warmte verloren. Tijdens de koude winterdagen is de warmte slecht binnen te houden en op de warme zomerdagen warmt het pand zeer snel op. In beide gevallen is er met de juiste beglazing voor te zorgen dat het binnen comfortabel blijft.

Naast het verbeterde comfort binnen, heeft het plaatsen van nieuw glas ook invloed op de portemonnee. Het huis of bedrijfspand wordt meer waard, er hoeft minder gestookt te worden op koude dagen en minder snel de airco ingeschakeld te worden in de zomertijd. Met een kleine tijdsinvestering in het onderhoud en het goed (blijven) ventileren van de woning haalt u het maximale uit deze investering.

Het plaatsen van nieuwe beglazing brengt daarnaast nog de voordelen mee van zonwering en inbraakwering. Deze extra functionaliteiten zullen we uitgebreider bespreken in onze volgende blogs. Ook over de verschillende soorten glas en hun (extra) functionaliteiten leest u binnenkort meer.

De vervolgstappen in verduurzaming
Het plaatsen van nieuw glas is eerste stap in het verduurzamingsproces. Maar daar houdt het uiteraard niet op. We pakken na de beglazing de volgende zaken aan: gevelisolatie > dakisolatie > vloerisolatie > warmtevoorziening.

Uiteraard is het per pand verschillend in welke mate we deze stappen kunnen zetten. Staat er al een renovatie op de planning, dan kunnen we het groots aanpakken. Gaat het om een pand waar het werken / wonen gewoon doorgaat, dan zullen we kijken naar de opties die zo min mogelijk overlast veroorzaken. Kijken we naar gevelbekleding, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuurvulling. Wilt u een optie die je de beste isolatie geeft, dan zullen we ook binnen aan de slag moeten.

rockwoolDakisolatie is een volgende stap. Met isolatiemateriaal als steen- of glaswol aan de binnenzijde van het dak voorkomt u dat de opstijgende warmte de woning verlaat. Wilt u het grootser aanpakken, dan kunnen de oude dakpannen vervangen worden met een geheel nieuwe set. Van het hoogste punt in het pand, gaan we naar het laagste punt. Met vloerisolatie merkt u direct een verschil als u over de vloer loopt. De makkelijkste manier om de vloer te isoleren is aan de onderzijde via de kruipruimte. Is deze er niet of is deze niet hoog genoeg, dan zijn er opties om bijv. de isolatie bovenop de betonvloer te leggen of de houten ondervloer te isoleren.

Wilt u nog verder kijken dan deze vormen van isolatie, dan valt er bijna altijd nog wat te behalen met het investeren in een nieuwe warmtevoorziening. Wanneer de woning of bedrijfspand volledig geïsoleerd is, is enkel vloerverwarming vaak al voldoende om het comfortabel warm te houden. Dit betekent dat er geen gasketel en radiotoren meer nodig zijn en dat u over kunt stappen op een warmtepomp of een combinatie tussen de huidige cv-ketel en een warmtepomp.

We hebben nu verschillende manieren benoemd waarmee we uw pand kunt verduurzamen. Welke stappen adviseren we bij Mulder VGO en hoe kunnen we u daarbij helpen? In ons volgende blog zullen we gedetailleerder ingaan op deze vormen van isolatie. Mocht u meer willen weten over de manieren waarop Mulder u kan helpen met de verduurzaming, neem dan contact met ons op!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin